Skip to content

Kuinka monta vatsaa lehmällä on?

4 de lokakuu de 2021
Kuinka monta vatsaa lehmalla on

Eläinkunta on kiehtova maailma, ei pelkästään planeetalla esiintyvien lajien monimuotoisuuden vuoksi, vaan myös siksi, että jokainen ryhmä on erikoistunut uskomattomalla tavalla hyödyntämään parhaalla mahdollisella tavalla sen asuttamaa tilaa. Tässä mielessä meillä on lehmiä, selkärankaisia, jotka kuuluvat nisäkkäiden luokkaan, Artiodactyla -järjestykseen ja Bovidae -perheeseen. Niitä löytyy myös alaryhmästä, joka on tunnistettu märehtijöiksi (märehtijät), koska ruoka on monimutkaista käsitellä, mikä on johtanut uskomukseen, että näillä eläimillä on useita mahoja.

Jos olet joskus ihmetellyt kuinka monta vatsaa lehmällä on ja millainen sen sulatusprosessi on, jatka tämän AnimalWised -artikkelin lukemista, jossa aiomme selventää näitä näkökohtia sinulle.

Mikä on märehtijä?

Märehtijät ovat yksinomaan kasvissyöjiä jotka ruokkivat varret, ruohot ja ruohomaiset materiaalit ja joilla on monimutkainen ruoansulatusjärjestelmä, joka muuttaa elintarvikkeet yksinkertaisiksi yhdisteiksi ja kykenevät hyödyntämään niiden kemiallisia komponentteja ja voivat siten ravita itseään. Märehtijöiden ruokkimat kasvit koostuvat suuresta selluloosapitoisuudesta, jota voidaan käyttää vain näiden eläinten ruoansulatuskanavan anatomian ansiosta, jossa on myös erikoistuneita mikro -organismeja.

Rumination koostuu oikein pureskella uudelleen ruokaa, joka oli jo nielty. Tässä mielessä nämä eläimet sekoittuvat sylkeen ja pureskelevat kevyesti ruokaa ja välittävät sen ruokatorveen, jotta se viedään sitten vatsaan. Mutta tässä prosessissa suuret hiukkaset regurgitoituvat suuhun pureskeltavaksi uudelleen ja nauttivat myöhemmin uudelleen.

Kuinka monta vatsaa lehmällä on?  - Mikä on märehtijä?

Lehmän ruoansulatusjärjestelmä

Lehmät voivat syödä keskimäärin n 70 kg ruohoa päivässä, 8 tunnin aikana, mikä edustaa suurta massaa, joka yhdessä tämän tyyppisen ruoan käsittelyn ja omaksumisen vaikeuden kanssa saa nämä eläimet vaatimaan erikoisen anatomisen ja fysiologisen järjestelmän sulatusprosessin suorittamiseksi.

Lehmän ruoansulatusjärjestelmä koostuu:

  • Suu: jossa kieli ja hampaat kohtaavat. Kieli koostuu erilaisista papilloista, jotka antavat sille karkean rakenteen ja se on pitkä, koska sillä on tunnistustoiminto, joten se rullaa sen nurmikolla, tuo sen suuhun ja käyttää alempia etuhampaita tekee leikkauksen ja murskaa sitä hieman. Tämä toimenpide toistetaan useita kertoja, kunnes sen massa on noin 100 g, joka sekoittuu sylkeen ja muodostaa boluksen, joka niellään. Lehmien sylkeä muodostuu suuria määriä, ja sitä tuottavat eri rauhaset erittäen erilaisia ​​aineita helpottamaan ruohon kostumista ja sen pureskelua, mutta myös kontrolloimaan boluksen pH -arvoa ruoansulatusprosessin aikana.
  • Ruokatorvi: bolus, joka on jo kevyesti pureskeltava ja sylkeen sekoitettu seos, kulkee nielun läpi, kunnes se saavuttaa ruokatorven, josta se kuljetetaan vatsaan.
  • Vatsa: se on pussimainen rakenne, joka alkaa ruokatorven päästä ja päättyy pohjukaissuoleen. Se koostuu useista osista ja erityisesti erilaisista mikro -organismeista, jotka ovat välttämättömiä lehmien ruoansulatusprosessille.

Ja jos mietit myös, miten maito tuotetaan lehmissä, voit lukea tämän muun AnimalWised -artikkelin aiheesta Kuinka lehmät tuottavat maitoa?

Onko lehmillä 4 vatsaa?

Sanonta, että lehmillä on 4 vatsaa, on tullut suosittu, mutta se ei ole täysin totta. Lehmillä on yksi vatsa, jaettu neljään rakenteeseen: pötsin, verkkokalvon, luurannan ja abomasumin, joista jokaisessa kehittyy ruoansulatusprosessin vaihe. Tämän ruoansulatusjärjestelmän ansiosta ne kykenevät fysiologisesti ja anatomisesti käsittelemään, sulattamaan ja absorboimaan ravinteita optimaalisesti ja varmistamaan siten, että nämä eläimet ruokitaan oikein.

Lehmän vatsa ei kuitenkaan ole jaettu eri osiin, vaan se on yleistä märehtijöiden vatsassa. Itse asiassa märehtijät tunnetaan myös nimellä polygastriset eläimet, hänen vatsansa jakautumisen vuoksi. Tässä mielessä näillä eläimillä on monimutkainen ruoansulatusrakenne, joka on jaettu useisiin osiin ja lehmien osalta erityisesti neljään osaan. Mutta mitkä ovat ne 4 lehmän vatsan osaa? Katsotaanpa niitä alla.

Lehmän vatsan osat

Näiden eläinten vatsa koostuu neljästä osastosta tai kammiosta, mikä monimutkaistaa tätä orgaanista järjestelmää, joten yleensä sanotaan, että lehmät heillä on neljä vatsaa.

Lehmän vatsan osat ovat:

  • Rumen: tässä on mikro -organismipopulaatio, joka aloittaa ruoan boluksen käymisen sen muuttamiseksi. Tämä on suurin osasto, jonka tilavuus voi olla jopa 200 litraa. Tietyt käymistuotteet imevät jo pötsin seinät ja joutuvat verenkiertoon. Muut yhdisteet, joita ei ole käynyt, muuttuvat eläimen käyttämiksi proteiineiksi. Aika, jonka ruoka pysyy tällä alueella, voi vaihdella, noin 12 tuntia nestemäisemmän jakeen osalta ja 20-48 tuntia kuituosassa.
  • Ristikko: tämän kammion tehtävänä on sisällyttää rehu, kuljettaa sulatettu ja nestemäisempi ruisku lehmän juustoon tai vatsalle, kun taas suuret jäännökset viedään pötsiin, joka poistetaan tästä kammiosta takaisin suuhun ja niin huutaminen tapahtuu.
  • Omaso tai kirjanen: tälle osastolle on ominaista se, että se koostuu useista taitoksista, minkä vuoksi se tunnetaan myös kirjasena. Lehmän omasumin tehtävänä on imeä ylimääräinen vesi niin, että rehu siirtyy seuraavaan rakenteeseen mahdollisimman väkevästi eikä ruoansulatukseen osallistuvia entsyymejä ole laimennettu.
  • Abomasum tai juusto: jota kutsutaan myös lehmän juoksuttamiseksi, se on eläimen vatsa. Tämän alueen happamuus on korkea, joten kaikki ruoan prosessoineet mikro -organismit pilkotaan täällä, mikä myös estää käymisen. Suolahappoa ja pepsiiniä tuotetaan, mikä edistää alueelle saapuneiden proteiinien käsittelyä aiheuttaen ruoan kemiallisen hajoamisen.

Muut lehmien ruoansulatusrakenteet

Muita näiden eläinten ruoansulatusrakenteita ovat:

  • Ohutsuoli: lehmän neljässä vatsaosastossa tapahtuvat ruoansulatustuotteet imeytyvät ohutsuoleen.
  • Paksusuoli: paksusuolessa ainesosat, joita ei ole vielä pilkottu, käsitellään vähemmän tuottavalla mikro -organismipopulaatiolla, joka käy läpi uuden käymisen.
  • Sokea: ruoan massa, jota ei ole sulatettu, kulkee paksusuolen läpi.
  • Kaksoispiste: lehmän paksusuoli on paikka, jossa vesi ja mineraalit imeytyvät, jolloin muodostuu myöhemmin uloste, joka poistuu peräsuolen kautta.

Kuinka monta vatsaa lehmällä on?  - Lehmän vatsan osat

Jos haluat lukea lisää samanlaisia ​​artikkeleita Kuinka monta vatsaa lehmällä on?, suosittelemme, että pääset eläinmaailman Uteliaisuudet -osioon.

Bibliografia

  • J. García ja M. Gingins. (1969). Märehtijöiden ruoansulatuskanavan anatomia ja fysiologia. Saatavilla: http://www.produccion-animal.com.ar/informacion_tecnica/manejo_del_alimento/02-anatomia_fisiologia_digestivo.pdf
  • Gloobe, H. (1989). Naudan sovellettu anatomia. Esiliina Orton IICA / CATIE. Saatavilla osoitteessa https://books.google.co.ve/books?id=MeU2Ru8k1qoC&printsec=frontcover&hl=es&redir_esc=y#v=onepage&q&f=false:
  • Ng, J. (2001). Bos Härkä. Eläinten monimuotoisuuden verkko. Saatavilla: https://animaldiversity.org/accounts/Bos_taurus/

Oliko tästä viestistä apua?